Ślimaczki ze szpinakiem i fetą

Ślimaczki ze szpinakiem i fetą

Ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego są tym, co jest niestety niezdrowe, ale pojawia się czasem na naszym stole. Bo są szybkie, smaczne i dają możliwość poszalenia z dodatkami. Mogą być zrobione ekspresowo w wersji podstawowej z sosem pomidorowym, ziołami i serem żółtym. Lub z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Lub – tak jak u nas tym razem z duszonym szpinakiem, fetą, dużą ilością czosnku, oregano i sera żółtego. No i te dodatki „na bogato” od razu sprawiają, że całość wydaje się nieco zdrowsza…

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4-5 porcji liści szpinaku mrożonych w kulkach
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżki keczupu
1/2 opakowania fety
10 cienkich plasterków sera żółtego
sól, pieprz.

Na niewielkiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią szpinak. Patelnię przykrywamy, Mrożony szpinak musi się rozmrozić i nieco poddusić. Dodajemy sól i pieprz do smaku, smażymy aż nadmiar płynu odparuje. Gdy liście są już miękkie i suche, wyłączamy ogień, przeciskamy przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy ze szpinakiem. Ostawiamy do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwijamy na blacie. Wzdłuż dłuższej krawędzi rozsmarowujemy keczup. Na pozostałej części równomiernie rozkładamy szpinak. Z wierzchu drobno kruszymy fetę. Posypujemy oregano, przykrywamy plastrami żółtego sera. Dociskamy z wierzchu i wzdłuż dłuższej krawędzi zaczynamy rolować. Gdy mamy juz gotową roladę, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Roladę kroimy w plastry około 1,5 cm. Układamy na blasze, pieczemy w piekarniku 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *