Król Burak
Burak jest absolutnie najważniejszym warzywem w diecie sportowców. No i nie tylko sportowców. Przede wszystkim wzmacnia nasz układ krwionośny. Jest środkiem krwiotwórczym, docenianym przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki. Barwnik zawarty w burakach należy do bardzo silnych przeciwutleniaczy.
Nasze babcie i mamy gotowały barszcz lub jarzynkę z podsmażanych buraczków, którymi gnębiły nas w dzieciństwie. Wiele osób do dziś ma dreszcze na widok ciemnoczerwonej brei na talerzu.
A przecież burak może być pyszny. Po upieczeniu jest słodki, ma głęboki smak, jest chrupiący i soczysty. Owijamy go w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku. Absolutnie wspaniały jest wrzucony do ogniska (lub kominku) i upieczony tak jak ziemniaki.
Gdy już mamy upieczone i wystudzone buraki, mieszamy pozostałe składniki i już za chwilkę wcinamy super zdrową sałatkę, pełną witamin i zdrowych tłuszczy:
6 upieczonych obranych buraków
pęczek pietruszki, koperku, szczypiorku lub inne świeże zioła
uprażone pestki słonecznika i dyni
pół granata
sól, pieprz
ocet jabłkowy
olej lniany.