Czosnkowa zupa krem
Zupy kremy są najłatwiejsze i najszybsze do przygotowania – zazwyczaj pół godziny i mamy gęstą, gorącą zupę na talerzu! Dają gwarancję zjedzenia dużej ilości warzyw. Są zdrowe, pełne składników mineralnych, lekkostrawne, niskokaloryczne, pełne błonnika. Samo zdrowie na talerzu. A że do tego zupa czosnkowa ma w sobie dużo cebuli i czosnku, które wzmacniają naszą odporność – to można ją w czasie zarazy uznać za profilaktykę antywirusową i antybakteryjną. Bo cebula i czosnek powinny stać na pierwszej linii obrony w naszej walce z chorobami.
2-3 cebule
pół pora
4 ziemniaki
1,5 główki czosnku (nie ząbków – główek)
pół cukinii
1 litr bulionu
pół szklanki mleka
5 listków laurowych
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego lub kilka ziarenek
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, sól
Oczyszczamy i siekamy pora i cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę i delikatnie zaczynamy je smażyć. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka. Smażymy przez 5 minut, zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Obieramy czosnek, siekamy i dorzucamy do gara. Cukinię kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych warzyw. Gotujemy 10-15 minut, dolewamy mleko, zagotowujemy całość. Miksujemy i gotowe. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.