Talerz zamiast piramidy!
Zmiana w sumie niewielka, ale za to jak obrazowa! Do tej pory wszelkie zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania i proporcji składników pokarmowych wizualnie prezentowane były ułożone w piramidkę. Na dole, na najszerszym poziomie znajdowało się to co jest podstawą żywienia, a im wyższy poziom, tym składniki mniej istotne. W zależności od aktualnej wiedzy medycznej i dietetycznej poszczególne produkty wędrowały po poziomach, zmieniały swoja wagę, zalecaną częstotliwość spożywania. Ostatnia piramida z 2016 roku wprowadziła wielkie novum – na dolnym podstawowym poziomie znalazła się AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA. Każda forma ruchu została wpisana w piramidę zdrowia jako absolutna podstawa!
Teraz mamy nową odsłonę zaleceń. Od około dwóch tygodni obowiązują nowe zalecenia ułożone w formę TALERZA. Dzięki takiej prezentacji wyraźnie widzimy jak powinny rozkładać się poszczególne składniki pokarmowe.
Połowę tego co jemy powinny stanowić warzywa i owoce. Przy czym trzeba zauważyć, że są to jednak głównie warzywa, z niewielkim dodatkiem owoców. Warzywa jak najbardziej kolorowe i różnorodne. Bo tylko kolorowy talerz gwarantuje różnorodność. Ćwiartkę talerza stanowią produkty zbożowe i kasze – razowe, gruboziarniste, z pełnego przemiału. A ostatnią ćwiartkę – produkty białkowe – nabiał, strączki, ryby i w niewielkim procencie mięso.
Teraz patrząc na nasz talerz obiadowy widzimy wyraźnie zachwiane proporcje pomiędzy tym co jest zalecane, a tym co naprawdę jemy. Bo jemy to co lubimy, a lubimy to co znamy. Bo tradycyjnie na polskim talerzu królowały ziemniaki z sosem, schabowy i do tego jako dodatek buraczki / marchewka z groszkiem / ogórek kiszony. Teraz następuje zmiana. To dodatki maja stanowić większość! Jedzcie warzywa na surowo, gotowane na parze, duszone, pieczone lub smażone. W całości, szatkowane, tarte, pure. Z olejem, z oliwa, z jogurtem, z dipami lub same. Bo warzywa są pyszne i zdrowe! 🙂