Idea Future 50

Idea Future 50

Jakiś czas temu TU pisałam o wyjątkowym super raporcie WWF i Knorra na temat żywności – składników odżywczych, dostępności i wpływie uprawy na środowisko. W raporcie zostało opisane 50 roślin, które odpowiednio komponowane w naszej codziennej diecie gwarantują nam zdrowie i energię. Raport zwraca uwagę na to, że pomimo, że żyjemy w dobrobycie, mamy nieograniczony dostęp do żywności, to u coraz większej ilości dorosłych i dzieci można zauważyć objawy niedożywienia. Pomimo odpowiedniej lub zbyt dużej masy ciała nasze organizmy są głodzone. Nie otrzymują potrzebnych składników odżywczych, nie mają z czego budować zdrowych mięśni i kości. Nasze zwyczaje żywieniowe kierując się ku wygodzie, żywności gotowej i coraz bardziej przetworzonej stają się uboższe i bardziej monotonne.

Wprowadzając do swojej codziennej diety produkty zawarte w tym raporcie mamy pewność, że dostarczamy sobie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zdrowia oraz łatwo przyswajalnych.

Aby ułatwić Wam korzystanie z wiedzy zgromadzonej w raporcie zaczynam cykl artykułów opisujących kolejne składniki – skupię się na tych łatwo dostępnych w naszych sklepach. Dbając o różnorodność na naszych talerzach musimy systematycznie wracać do tych produktów. Gotując w domu często fiksujemy się na kilku ulubionych składnikach i daniach – kto nie miał pustki w głowie i nie wiedział co ugotować na obiad? Tu będziecie mieli gotowe rozwiązanie – smaczne, szybkie, zdrowe i bogate we wszystko czego potrzebujecie. Przepisy wykorzystujące te składniki opatrzone będą dodatkowa informacją podkreślającą szczególne wartości odżywcze.

Pamiętajmy o tym, że jemy nie tylko po to aby zaspokoić swój głód. Dlatego chodząc na zakupy starajmy się wrzucać do koszyka jak najwięcej produktów z tej listy. Jeżeli będziemy mieli je w domu, to siłą rzeczy będziemy po nie sięgali częściej. Idealnie by było gdyby w każdym posiłku znalazł się chociaż jeden ze składników. Wstępnie wydaje się dosyć proste, ciekawe czy takie samo będzie w realizacji!

Lista składników:

ALGI:
Wodorosty Laver
Wodorosty Wakame

FASOLA I STRĄCZKOWE:
Fasola Azuki
Fasola czarny żółw
Bób
Orzeszki ziemne Bambra
Wspięga wężowata (gatunek bobu)
Soczewica
Fasola Marama
Fasola Mung
Soja

KAKTUSY:
Opuncja

ZBOŻA I NASIONA:
Amarantus
Gryka
Proso Palcowe
Proso Fonio
Pszenica Khorasan
Quinoa
Orkisz
Miłka abisyńska
Dziki ryż

OWOCE I WARZYWA:
Kwiaty dyniOkraPomarańczowe pomidory

ROŚLINY LIŚCIASTE:
BotwinkaBrokuł RabeJarmużMoringaKapusta Pak-choiLiście dyniCzerwona kapustaSzpinakRukiew wodna

GRZYBY:
Grzyby Enoki
Grzyby Maitake
Grzyby z szafranowego mleka

ORZECHY I NASIONA:
Nasiona lnuNasiona konopiiSezamOrzechy włoskie

WARZYWA KORZENIOWE:
SkorzoneraKorzeń pietruszkiBiała rzodkiew – sopel lodu

KIEŁKI:
Kiełki lucernyKiełki fasoli kidneyKiełki ciecierzycy

BULWY:
Korzeń lotosuPochrzyn
Korzeń fasoli YamBataty

Photo by Ria Quartz on Unsplash



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *