Zupka marchewkowa… dla dorosłych

Zupka marchewkowa… dla dorosłych

Zupa ze zmiksowanej marchewki większości dorosłych kojarzy się z obrzydliwymi przecieranymi zupkami dla niemowląt. Zupełnie błędnie, bo odpowiednio doprawiona taka zupa jest bardzo charakterna, i pomimo, że ugotowana z samych warzyw smakuje nawet mięsożercom. A o smaku zupy decyduje porządny dodatek… cynamonu! Zupę taka gotowałam ze świeżej marchewki, ale równie dobra jest z wiórek/wytłoczek po wyciskaniu soku marchewkowego.

Na początek obieramy dwie cebule, kroimy w piórka i zaczynamy podsmażać na oleju wraz z kilkoma liściami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. W międzyczasie obieramy około 5-6 sporych marchewek. Kroimy w grubsze plasterki i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy, a gdy marchewka zacznie się rumienić, zalewamy litrem bulionu roślinnego. Dosypujemy łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki ostrej papryki i gotujemy do miękkości. Dokładnie miksujemy. Po spróbowaniu dodajemy do smaku sól i świeżo zmielony pieprz.

Podajemy z pestkami słonecznika uprażonymi na suchej patelni, odrobina pokruszonego sera z niebieską pleśnią lub ziarenkami czarnuszki.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *