Żywność przyszłość – Raport Knorr i WWF

Żywność przyszłość – Raport Knorr i WWF

Ponieważ piszemy tu nie tylko o kwestiach sportowych i o treningach, ale też o jedzeniu – to nie mogę się powstrzymać, żeby nie napisać o raporcie, który wspólnymi siłami stworzył Knorr i WWF. Raport The Future 50 Foods jest wyjątkowy. Jest to zestawienie 50 roślin, które z jednej strony najpełniej zaspokajają zapotrzebowanie człowieka na substancje odżywcze, a z drugiej ich uprawa stanowi najmniejsze obciążenie dla środowiska naturalnego. Przy tym są dostępne (w Polsce – w większości), i akceptowane kulturowo i cenowo. Czyli po składniki z listy powinniśmy sięgać jak najczęściej, by zrobić dobrze sobie, ale i naszej planecie.

Przewiduje się, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wzrośnie do prawie dziesięciu miliardów. Aby wyżywić tych ludzi ograniczonymi zasobami planety, musimy zmienić globalny system żywności – poczynając od sposobu hodowli, aż do tego, co gotujemy w naszych domach.

Globalnie polegamy na niewielkiej gamie produktów spożywczych. 75% światowej żywność pochodzi z 12 gatunków roślin i 5 gatunków zwierząt. Wpływa to negatywnie na nasze zdrowie i zdrowie naszej planety. Tak wąska i uboga dieta skutkuje tym, że nawet gdy ludzie otrzymują wystarczającą ilość kalorii, to nie dostarczają swoim organizmom wystarczającej ilości witamin i minerałów.

Monotonia dietetyczna jest związana ze spadkiem różnorodności roślin i zwierząt wykorzystywanych w rolnictwie, zagrażając odporności światowego systemu żywnościowego. W XX wieku zanikło aż 75% różnorodności genetycznej roślin w rolnictwie. Zależność od ograniczonej puli gatunków roślin uprawnych daje zbiory podatne na szkodniki i choroby, co z kolei wymusza stosowanie ogromnej ilości nawozów i pestycydów.

Poleganie na źródłach białka pochodzenia zwierzęcego dodatkowo obciąża nasze środowisko. Produkcja mięsa, nabiału i jaj wymaga więcej wody, ziemi i produkuje więcej gazów cieplarnianych niż produkcja roślinna. Przyczynia się również do zanieczyszczenia przez odpady płynne odprowadzane do rzek i mórz

Jedząc rośliny wymienione na liście za jednym zamachem odnosimy trzy korzyści:
1. Większa różnorodność warzyw w celu zwiększenia spożycia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
2. Roślinne źródła białka zastępujące mięso, drób i ryby, co zmniejsza negatywny wpływ na nasze środowisko.
3. Bardziej bogate w składniki odżywcze źródła węglowodanów w celu promowania różnorodności biologicznej i dostarczania większej liczby składników odżywczych.

Dokonując świadomego wyboru, aby spożywać więcej żywności Future 50, robimy decydujący krok w kierunku poprawy globalnego systemu żywności. Lista produktów znajduje się poniżej, a tu są linki dla tych, którzy chcą przestudiować cały raport, do czego oczywiście bardzo zachęcam, bo jest bardzo ciekawy i pięknie przygotowany! Na stronie Knorra lub na stronie WWF.

Na liście znajduje się:
13 ZBÓŻ, ZIAREN, BULW
Z powodów środowiskowych i zdrowotnych istnieje pilna potrzeba zmiany rodzajów zbóż uprawianych i spożywanych.

12 ZIAREN, ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Źródła białka są uwzględnione aby ułatwić redukcję konsumpcji zwierząt. Fasola i rośliny strączkowe wzbogacają również glebę, na której są uprawiane, i wspierają odzyskiwanie ziemi w ramach płodozmianu.

18 WARZYW
Z nielicznymi wyjątkami większość ludzi na całym świecie nie otrzymuje zalecanej ilości co najmniej 200 gramów (lub trzech porcji) ) warzyw dziennie.

3 GRZYBY
Grzyby są uwzględnione ze względu na ich zalety odżywcze i wyjątkową zdolność do wzrostu na obszarach nieodpowiednich dla innych roślin jadalnych. Dzięki konsystencji i smakowi umami są alternatywę dla mięsa.

4 ORZECHY I NASIONA
Orzechy i nasiona są roślinnym źródło białka i kwasów tłuszczowych. Wspierają odejście od diet opartych na mięsie, zapewniając optymalne odżywianie.

Pełna lista pięćdziesięciu super-roślin:

ALGI:
Wodorosty Laver
Wodorosty Wakame

FASOLA I STRĄCZKOWE:
Fasola Azuki
Fasola czarny żółw
Bób
Orzeszki ziemne Bambra
Wspięga wężowata (gatunek bobu)
Soczewica
Fasola Marama
Fasola Mung
Soja

KAKTUSY:
Opuncja

ZBOŻA I NASIONA:
Amarantus
Gryka
Proso Palcowe
Proso Fonio
Pszenica Khorasan
Quinoa
Orkisz
Miłka abisyńska
Dziki ryż

OWOCE I WARZYWA:
Kwiaty dyni
Okra
Pomarańczowe pomidory

ROŚLINY LIŚCIASTE:
Botwinka
Brokuł
Rabe
Jarmuż
Moringa
Kapusta Pak-choi
Liście dyni
Czerwona kapusta
Szpinak
Rukiew wodna

GRZYBY:
Grzyby Enoki
Grzyby Maitake
Grzyby z szafranowego mleka

ORZECHY I NASIONA:
Nasiona lnu
Nasiona konopii
Sezam
Orzechy włoskie

WARZYWA KORZENIOWE:
Skorzonera
Korzeń pietruszki
Biała rzodkiew – sopel lodu

KIEŁKI:
Kiełki lucerny
Kiełki fasoli kidney
Kiełki ciecierzycy

BULWY:
Korzeń lotosu
Pochrzyn
Korzeń fasoli Yam
Bataty



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *